Slik ser skyggen min ut

Magiske lanterner og mørke rom

Fotografi er magi. Du ser noe en dag, og fanger det gjennom et enkelt apparat. En annen dag viser du det frem til noen andre. Det du så en dag, forteller en ny historie til et nytt menneske en annen dag. Det er magi. Slik er det også med skrivekunsten. Du tenker noe en dag, og fester det til et papir med et enkelt redskap. En annen dag kan et annet menneske lese hva du tenkte, og det får en ny mening. Vi tar dem så lett for gitt, skrivekunsten og fotokunsten, men egentlig er de magiske.

I noen av mine fineste minner fra barndommen sitter jeg i mørkerommet sammen med faren min. I en helt egen verden av svakt lys og dus lukt maner vi frem bilder og figurer. Langsomt kommer bildene til syne under et tynt lag av bølgende væsker. Jeg husker også at pappa tok meg med på utstillinger og foredrag om fotografi og dets historie. På et foredrag hadde de satt frem en Laterna Magica (en magisk lanterne). I et gammeldags apparat skinte en flamme sitt sterke lys gjennom fargesterke bilder. En røykmaskin var satt frem, og på bølger av hvit røyk beveget de projiserte bildene seg. Kan hende forsto jeg allerede som barn at fotografi er magi.

Jeg ble også tidlig glad i å skrive, og på loftet hjemme ligger det mange bøker fulle av fantasifulle fortellinger fra barneskolen. De siste årene har jeg begynt å forsøke meg også på den poetiske sjangeren. Jeg tror poesien har trengt seg frem som en slags nødvendighet hos meg. Jeg tror jeg trenger den, som en måte å kommentere verden rundt meg og i meg.

Denne enkle bloggen er et overskuddsprosjekt for en glad amatør, men den har blitt betydningsfull for meg. Disse ordene og bildene er en del av meg. Det kan være sårbart å dele av seg selv på denne måten, men det er fint. Og jeg er glad for alle tilbakemeldingene jeg har fått. Selv om bloggen først og fremst har vokst frem som et svar på et behov i meg, håper jeg den kan være et hyggelig sted å besøke også for deg. Velkommen skal du være!

Takk for besøket!
Alf Martin

Reklamer

2 kommentarer om “Bak kameraet

  1. gleder meg til å bli bedre kjent med diktene dine. Har kun lest et par, men synes de er inspirerende. Thank you for sharing. Mvh Renate

  2. Hello Alf Martin. My name is Latif Nasser. I’m an American grad student, studying East African history.
    Randomly, I’m wondering about someone you photographed: Sister Anne Lise. Do you know how I might contact her?
    Thanks so much!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s